Wat is lichaamsgerichte psychotherapie?

In het lichaamsgericht werken gaan we er vanuit dat er een relatie is tussen lichaam en geest, tussen voelen en denken. Onze taal zit vol met uitdrukkingen die dit bevestigen. “De buik er vol van hebben”, “een zware last op je schouders dragen”, “het hart op de tong hebben”, “het hoofd erover breken”, “op je tenen lopen”.

Lichaamsgerichte psychotherapie maakt je meer bewust van je lichaam, de sensaties en spanningen in je lichaam, je adem. Je leert emoties te herkennen en te uiten. Het lichaam is daarmee een directe ingang tot verandering.

Emoties die geen uitweg hebben gekregen, kunnen in het lichaam achterblijven. Soms is het niet gepast om je ‘te laten gaan’. Wanneer dit echter systematisch (of in het verleden) gebeurt, dan raken de emoties gevangen en zoeken ze een andere uitweg. Je raakt dan uit balans en voelt je niet lekker. Door tijdens de sessies met je aandacht naar je lichaam te gaan, kan deze (meestal onbewust geraakte) emotionele reactie weer bewust worden en vervolgens alsnog plaatsvinden. Je leert en voelt hierdoor dat er ook andere mogelijkheden zijn om met de emotie om te gaan. Door uiting te geven aan emoties kunnen lichamelijke en psychische spanningen afnemen. Je ervaart meer ruimte en voelt je vitaler, fitter en krachtiger. Je leert spanning eerder herkennen waardoor je geestelijk en lichamelijk beter in balans blijft.

Binnen lichaamsgerichte psychotherapie is er aandacht voor vertragen. Door te vertragen kom je meer in je gevoel en kan het wat ‘zakken’. Bovendien geeft vertraging de mogelijkheid om gevoelens die onder het snelle alledaagse bewustzijn zitten, makkelijker naar de oppervlakte kunnen komen. Tijdens de therapie worden onder andere technieken gebruikt uit (Reichiaans) lichaams- en ademwerk, bio-energetica, gestalt en psychodrama.

Oefeningen in lichaamswerk zijn gericht op:
– lichaamsbewustzijn
– ontspanning
– ademhaling
– aarden
– het voelbaar maken/ervaren van in het lichaam opgeslagen spanning
– het lichamelijk ontladen van de spanning
– het uiten van emoties